Raziskava o hitrosti molznih robotov

Raziskava o hitrosti molznih robotov

HITROST MOLŽE Z ROBOTOM (objavljeno v reviji Kmetovalec Marca 2012)
 

Marsikateremu kmetovalcu vprašanje, katerega molznega robota naj kupi, predstavlja veliko težavo. Podrobno mora preučiti vrsto dejavnikov, kot so na primer: strošek nabave, letni obratovalni stroški, kakšna je kapaciteta molzne postaje, zanesljivost in možnosti kakovostnega servisa. Ko se odločamo, moramo vzeti upoštevati vse parametre. Vendarle pa je ne glede na to najpomembnejši le en podatek, in to je, kolikšna je količina namolzenega mleka z enim robotom v 24 urah.

Na to vprašanje pa lahko dobimo odgovor le, če vemo, kakšna je količina mleka, namolzenega na enoto časa.

Priznana danska institucija Videncentret for Landbrug, Kvæg (raziskovalni center za poljedelstvo in živinorejo) je primerjala nekaj proizvajalcev robotiziranih molznih sistemov in prišla do naslednjega zaključka (prikazano v spodnji preglednici)

Iz povzete preglednice je razvidno, da se je proizvajalec DeLaval odrezal najbolje, saj je za 1 kg namolzenega mleka porabil najmanj časa. Pri raziskavi so merili čas od začetka natikanja prve sesne čaše do zaključene molže.

V Sloveniji smo obiskali kmetijo z večjo čredo, da bi preverili trditve iz raziskave tudi v praksi. Kmetu Damijanu Četini iz Grušovja v Savinjski dolini, ki ima zelo dobro čredo in robota VMS – Delaval, smo zastavili nekaj vprašanj, ki so povezana z omenjeno problematiko.
 

Kakšno je povprečno število krav in dnevna količina, ki jo namolzete z vašim robotom?

V prejšnjem letu sem namolzel 750.000 kg mleka, pri čemer je bila moja povprečna dnevna količina 2060 kg s 75 kravami (27
kg mleka/kravo/dan). V določenih obdobjih sem s tem istim ali celo večjim številom krav namolzel tudi preko 2200 kg/dan.

Splošno mnenje na terenu je, da z robotom več kot 60 do 65 krav ni možno pomolsti. Zakaj mislite, da pri vas to uspeva?

Vzrokov je več, vendar pa je zagotovo najpomembnejše dejstvo, da z DeLaval-ovim usmerjenim prometom vstopajo v VMS
samo krave, ki imajo pravico za molžo. S tem se ne izgublja čas, ki bi se sicer porabil, ko bi krave brez pravice za molžo (samo krmljenje) samo šle skozi. Na osnovi dosedanjih izkušenj v primerjavi s klasičnim molziščem,kjer smo prej molzli krave, sem mnenja, da molža veliko hitreje poteka, predvsem zaradidobre stimulacije v VMS-ju s t. i. pralno čašo (posebna čaša za predmolžo in pranje). Ko spremljam povprečne minutne pretoke mleka v čredi, ugotavljam, da so relativno visoki in se zaradi tega moje krave hitreje pomolzejo. To pa je nemara tudi razlog, zakaj imam na robotu tako visoko izkoriščenost. Povedati pa moram še, da sem molzel tudi 83 krav, kar je zahtevalo nekaj več nadzora nad čredo. Mislim, da je za kmeta zelo pomembno, da je strošek na kilogram mleka čim manjši. To pa lahko dosežemo samo z velikim številom visokoproizvodnih krav po robotu.

Glede na dejstvo, da vaš robot kar precejšen del dneva opravlja molžo, pa nas zanima še, kako imate rešeno vprašanje s servisom in kako hitro se serviserji odzovejo, če pride do zastoja?

Predpogoj, da je robot zmožen opraviti na dan tudi preko 190 molž, je vsekakor redno vzdrževanje. Tu zares pazim, da ne zanemarim servisnih terminov. Opazil sem, da že najmanjše odstopanje v delovanju lahko bistveno podaljša molzne čase, kar se negativno odraža na kapaciteti sistema. Z odzivom servisa (Indihar co. d.o.o.) sem zadovoljen in nimam pripomb.

Kakšen bi bil vaš napotek vsem kmetom, ki se danes odločajo za nakup robota za molžo?

Pomemben je odnos rejca do njegove črede in nove tehnologije. Robot je le en člen v pridelavi mleka. Tudi robot z navidezno majhnimi obratovalnimi stroški lahko na koncu kmeta stane zelo veliko denarja, če sistem ne namolze dovolj. Za zaključek lahko povem, da je pri izbiri potrebno upoštevati resnično vse dejavnike od montaže, do servisa in nenazadnje zmogljivosti robota.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.