Trikotne sesne gume zavirajo pretok mleka

Trikotne sesne gume zavirajo pretok mleka

(povzeto Topagrar November/2011.)


Trikotne ali okrogle sense gume? Katere molzejo hitreje?

Odgovor na to vprašanje so si zastavili v univerzi v Kiel-u.

Rezultat:

Trikotne sense gume zavirajo pretok mleka še posebaj v zadnjih četrtinah. Znanstveniki so primerjali nekaj mesecev trikotne gume (podjetje Milkrite) z okroglimi (podjetje DeLaval) na dveh kmetijah opremljenima z molznimi roboti. Da bi izključili vpliv pasme so izbrali eno kmetijo s črno-belo Holstein pasmo in drugo s Simental pasmo. Na obeh hkmetijah so tako pred pričetkom in po zaključku poskusa molzli izključno z okroglimi sesnimi gumami. Med poskusom so opremili s trikotnimi gumami samo desni četrtini vimena. Pri čredi s Simentalsko pasmo je bil zaznati upad pretoka mleka pri zadnji desni četrtini. Pri Holstein čredi pa sta bila zaznana upada pretoka tako na prvi kakor tudi na zadnji četrtini.

V povprečju je pretok upadel za 35 oz. 54 g/min. Po zamenjavi nazaj na okrogle sense gume pa se je pretok povečal za 90 oz. 176 g/minuto.

 
Krave, ki so imele seske krajše od 5 cm in premer seskov večjii od 26mm so reagirale z izrazitim upadom v količini namolženega mleka in pretoku mleka (hitrost molže).
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.