DeLaval robot za molžo krav na Kmetijski šoli Grm

DeLaval robot za molžo krav na Kmetijski šoli Grm

Kmetijska šola Grm in biotehniška gimnazija iz Novega mesta že tri leta uporabljata molznega robota podjetja Indihar, imenovanega De Laval. Za nakup so se odločili, ker želijo na svojem vzorčnem oziroma simulacijskem posestvu dijakom in obiskovalcem predstaviti najboljše, kar ponuja trg v tej panogi. Še prej so v podjetju Indihar opremili tudi molzišče na kmetiji šole Grm.

Šolska čreda šteje 56 živali. V zimskem času se čreda molze izključno z robotom, poleti, ko se živali pasejo zunaj, pa same po želji izbirajo molzišče ali robota. Vsem skeptikom, ki menijo, da zaradi novih tehnologij rejec izgublja stik z živaljo, sporočajo, da to nikakor ne drži. Nasprotno, del s tem pri hranjenega časa lahko skrbnik nameni prav čredi. Živali imajo rade rutino in red. Tako so opazili, da jih uporaba robota nekako pomir ja, saj so v napravi same (zvoka so vajene) in se ob molži lahko posvetijo le hrani. Z uporabo molznega robota odpade tudi masir anje vimena pred molžo, količina mleka pa se je povečala. Odkar na posestvu šole Grm uporablja jo robota za molžo, se lahko pohvalijo z odlično kakovostjo mleka, saj se število somatskih celic giblje med 100 in 150 tisoč, mikroorganizmov pa je okoli 10 tisoč, kar je odlično. Pomembno je, da se stroj redno servisira, tako težav z delovanjem ni, če pa se vseeno pojavijo, so serviserji podjetja Indihar na voljo 24 ur na dan in napaka je hitro odpravljena.

Odkar na Kmetijski šoli Grm uporabljajo molznega robota De Laval, so gostili nemalo obiskovalcev, ki so si želeli ogledati njegovo delovanje. Na informativnih dnevih ali ob dnevih odprtih vrat vam bodo radi predstavili delovanje in svoje izkušnje z robotom.

Na posestvu šole Grm sta nas sprejeli in z nami poklepetali ravnateljica Vida Hlebec in učiteljica praktičnega pouka Stanka Zagorc.

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.